Huomenta!

Aloitetaan aamu pienellä tietovisalla: Kaikki maailman 30-vuotiaat miehet ovat käyneet koulua keskimäärin 10 vuotta. Arvaatko, kuinka monta vuotta saman ikäiset naiset ovat käyneet koulua?
3, 6 vai 9 vuotta? Tai tiedätkö, onko luonnononnettomuuksissa kuolleiden määrä noussut, pysynyt samana vai vähentynyt alle puoleen viimeisen sadan vuoden aikana?

Oikeat vastaukset: Vaikka tsunamit, tulvat ja superhelteet moukaroivat maapalloa, luonnononnettomuuksissa kuolee nykyään vähemmän ihmisiä, kiitos paremmin järjestäytyneen yhteiskunnan. 30-vuotiaat naiset ovat keskimäärin käyneet koulua vain vuoden vähemmän kuin saman ikäiset miehet, 9 vuotta. Maailma ei olekaan ihan niin ankea paikka kuin usein luulemme.

Nämä kysymykset ovat osa lääkäri, tutkija ja luennoija Hans Roslingin luomaa 13 kohdan testiä, jonka hän on teettänyt tuhansille ihmisille: duunareille, opettajille, lääkäreille, pankkiireille, pörssiyhtiöiden johtajille, Nobel-palkituille… Kysymykset koskevat meille tuttuja ilmiöitä, kuten koulutusta, terveyttä, rahaa ja ympäristöä. Viimeiseen ilmastonmuutosta koskevaan kysymykseen 86 prosenttia vastaa oikein, koska ilmastonmuutostietoa suorastaan tulvii mediasta, MUTTA ensimmäisestä kahdestatoista kysymyksestä oikein osataan vastata keskimäärin 2:teen! Meitä ihmisiä paremmin pärjäävät muun muassa simpanssit, jotka tietenkin arpovat oikeat vastaukset ja saavat oikein keskimäärin 33 prosenttia.

Ihmisillä on internetin ansiosta saatavilla enemmän tietoa kuin koskaan, mutta silti Roslingin mukaan maailmankuvamme on vääristynyt. Me korkeasti koulutetut länsimaalaiset emme pärjää testissä yhtään muita paremmin. Katastrofeja ja huonoja uutisia suosiva mediakuvasto vääristää mielikuvamme Afrikasta, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta köyhyydestä kärsiviksi maanosiksi. Ei äärimmäistä köyhyyttä olekaan onnistuttu vielä kokonaan poistamaan, mutta koko ajan suurempi joukko ihmisiä kouluttautuu, menee töihin, katsoo iltasin tv:tä ja harrastaa. Hyvä kehitys tapahtuu huomaamatta: Esimerkiksi vuonna 1950 koko maailman ihmisten keskimääräinen elinajanodote oli 48 vuotta, nykyään jo yli 70 vuotta.

Yleissivistävyyden lisäksi todenmukaisemmalla maailmankuvalla on arkisiakin hyötyjä. Sillä voi suorastaan rikastua! Esimerkiksi vuonna 2016 suomalaisen pörssiyhtiön Valmetin osake maksoi halvimmillaan reilut 8 euroa. Valmet tekee muun muassa paperikoneita, joten sijoittavat eivät meinanneet innostua. Kuka nyt paperia tarvitsee, kun kaikki sähköistyy. No, nopeasti rikastuvassa Aasiassa paperi on vaurauden merkki. Siellä Valmetin valmistamille koneille on käyttöä. Nykyään Valmetin osake maksaa n. 16 euroa. Ne, jotka todella ymmärsivät ympäröivää maailmaa, ovat nyt tuplanneet sijoituksensa.

Rosling antaa kriittiseen ajatteluun monta vinkkiä: Älä usko yksittäisiin numeroihin, vaan vertaa aina näkemääsi lukua johonkin toiseen, joka asettaa sen kontekstiin. Tutki keskiarvojen rinnalla hajontoja. Tutki lyhyen hetken sijaan historiallista kehitystä. Älä oleta asioiden jatkuvan suoraviivaisina samaa rataa. Varo räikeitä esimerkkejä, liian hyviä tai liian huonoja.

Loppuun vielä toinen testi. Jos keksit tähän arvoitukseen vastauksen ilman nettiä, osaat jo aika hyvin erotella turhat faktat olennaisista ja nähdä sinulle luodun kuvan ulkopuolelle.

Anna ja Hanna ovat kumpikin syntyneet samana päivänä, 16.6. vuonna 1996. Se oli muuten sunnuntai, oli perinteinen Suomen kesä eli 13 astetta ja vähän sadetta. Anna ja Hanna syntyivät kumpikin Helsingissä Naistenklinikalla, Anna kello 15.00 ja Hanna kello 15.08. Itse asiassa he syntyivät samassa salissakin. Varmaan jo arvaatkin: heillä on sama biologinen äiti ja sama biologinen isä. MUTTA: Kaikista näistä yhtäläisyyksistä huolimatta he EIVÄT ole kaksoset. Kysymys kuuluukin, miten tämä on mahdollista?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentisi
Nimi