Sirkusesityksessä My fears nähtiin upeaa akrobatiaa, taiturimaisia temppuja ja pukuloistoa. Esityksen ohjasi ja siinä näytteli Mona Väistö. Kuva: Lili Nissilä  
Diplomintekijä Mona Väistö esityksessä My fears. Kuva: Lili Nissilä

 

 

 

 

 

 

Viherlaakson lukiossa tehdään vuosittain lukion teatteridiplomeita taidelinjan päättötyönä. Tänä vuonna diplomintekijöitä oli seitsemän ja teatteriesityksiä neljä. Opiskelijat työstivät teatteriesityksiä valitsemaltaan esittävän taiteen osa-alueelta yhden jakson ajan. Saimme tänä vuonna nähdä ensimmäistä kertaa Viherin historiassa sirkustaiteen esityksen My fears, sen lisäksi näimme kaksi näytelmää BMI18 ja Olipa kerran sekä yhden monologinäytelmän Mielen myrskyt. Samassa esityksessä voi olla useampi diplomintekijä, kuten tänä vuonna nähtiin näytelmissä Olipa kerran ja Mielen myrskyt.  

Diplomiesityksiä oli katsomassa suuri joukko perheitä, ystäviä aj tukijoukkoja. Kuva My fears -esityksestä. Kuva: Lili Nissilä

Arviointitilaisuus järjestettiin maanantaina 22.1., ja toisena vierailevana arvioitsijana toimi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Riikka Pakka. Arviointitilaisuudessa diplomintekijät esittivät esityksensä, vastasivat arvioitsijoiden kysymyksiin ja saivat palautetta. Esitykset arvioitiin arvosanoin 4-10. Esityksen lisäksi opiskelija tekee kirjallisen portfolion, johon kuuluu prosessin dokumentointi ja kirjallinen reflektio opitusta. 

Mielen myrskyt -monologinäytelmä käsitteli mielenterveyden ongelmia kolmesta eri näkökulmasta. Ida Voutila teki käsikirjoituksen ja ohjauksen diplomin näytelmällä, ja näyttelijäntyön diplomin teki Hilla Väyrynen. Kuvassa lavalla Sofia Linnarinne ja Ilona Soininen.
Olipa kerran -näytelmässä käsiteltiin alkoholismin vaikutusta nuoren henkiseen kasvuun. Näytelmässä käsikirjoituksen ja ohjauksen diplomin teki Gitta Lahti, ja näyttelijäntyön diplomin tekivät Jesse Aho ja Jonna Rahikka Castillo. Näytelmän laulut sävelsi Hilla Väyrynen. Kuvassa Sofia Linnarinne ja Otto Haanperä.

Jokainen nuori, paljon teatteria harrastanutkin, käy äärirajoillaan teatteridiplomia tehdessään. Kun jokainen taiteellinen valinta on tehtävä itse, on paineensietokyky koetuksella. Samaan aikaan kun harjoituksen vievät aikaa, muut lukiokurssit ja arviointiviikko lisäävät painetta. Oppimisen mahdollisuuksia on siis rajattomasti. 

BMI18-näytelmän ulkonäköpaineita tutkittiin nuoren miehen näkökulmasta. Mielensisäisiä ääniä näytteli mustavalkoiseen maskiin meikattu näyttelijä. Käsikirjoituksen ja ohjauksen diplomin teki Julia Lähdesmäki, kuvassa Otto Haanperä ja Jesse Aho.

Kun vietimme maanantaina 29.1. diplomigaalaa, oli jännitys ja toisaalta esitysten jälkeen koittava helpotus käsinkosketeltava. Kiitokset koskettavista, aidoista, taiteellisia elämyksiä tuottavista esityksistä diplomintekijöillemme ja onnittelut upeasta työstä. Kiitokset myös kaikille esityksissä mukana näytelleille ja laajalle tukijoukolle, joka gaalaillasta kanssamme nautti! 

Mielen myrskyt -näytelmän viimeisessä monologissa näytteli Hilla Väyrynen

Teksti: Hanna-Liisa Aumanen 


JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentisi
Nimi