blogiin2
“Mulla on semmonen asia, että toi Y ei oo mikään oikee ihminen, vaan se on karannu tietokonepelistä, ja se on vaarallinen…”

Olemme tänä syksynä tehneet Viherlaakson lukiossa Mirka Seppäsen kirjoittaman nuortennäytelmän YYN salaisuus. Produktion tekeminen on lukiossamme jokavuotinen perinne, siinä lyövät kättä ilmaisutaidon, kuvataiteen ja musiikin opiskelijat opettajineen. Näyttelijäntyössä treenataan näyttelijäntyön perustekniikoita: lavalla oloa, eläytymistä, äänenkäyttöä ja teatteriesityksen kaaren rakentamista. Joka vuonna kokeillaan myös jotain uutta, ja tällä kertaa olemme tutkineet komiikan mahdollisuuksia ja naamiotyöskentelyä. Produktio vaatii nuorelta paljon, esityshän tehdään koulupäivien lomassa. Painetta lisäävät lähestyvä koeviikko, kurssien päätöstyöt sekä ohjaaja, joka vaatii paljon.

Viikko ennen ensi-iltaa on teatterintekijälle kova paikka, se on epävarmuuksien kesyttelyn ja uuvuttavien toistojen aikaa. Silloin saattaa mielessä pyöriä epätoivoisetkin ajatukset -miksi ihmeessä laitoin taas itseni tähän likoon. Kokemus kuitenkin onneksi osoittaa, että ensi-illan hurmos, aplodien pauhu ja veressä kohiseva adrenaliini ovat huumaavia tunteita. Tätä täytyy saada lisää!

Olemme työryhmän kanssa tehneet hienon matkan. Olemme pohtineet yhdessä monia teatteriteknisiä ratkaisuja näytelmäämme. Opiskelija Saga Dahl on toiminut apuohjaajana ohjaten naamiokohtauksia, näyttelijät ovat loputtoman kekseliäästi tarjonneet ideoitaan ohjaajalle ja kaikessa on ollut nauruntäyteinen tekemisen meininki. Nuoruuden kömpelyyden, toisen ihmisen kaipuun ja tämän ajan ilmiöiden tunnistaminen on ollut jaettu ilo. Olemme myös jakaneet aitoja kokemuksia, joista olemme rakentaneet omaa sisältöä kohtauksiin.

Sanotaan, että teatterin tekeminen  on vain leikkiä. Se on kuitenkin myös totisinta totta, jossa täytyy saada kiroilla, jos näytelmän maailma sitä vaatii. Kun näytelmän nuoret miehet istuvat kalliolla juoden energiajuomia ja haaveillen tytöistä on selvää, että huulilla on vain yksi sana. Se on kirosana. Tule kuulemaan se huomenna Art Viheri -kulttuuripäivän kutsuvierasnäytökseen klo 18.00 (Kutojantie 2 D)!

Hanna-Liisa Aumanen

blogiin1

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentisi
Nimi