Näytelmä, jossa käsiteltiin ihmissuhteita.

Brasilialaisen Augusto Boalin (1931-2009) kehittämä forum-teatteri on osallistavaa teatteria, jossa keskitytään jonkin sorretun ihmisryhmän asioihin. Pääsimme Kauniaisissa sijaitsevan Työväen Akatemian teatteri-ilmaisun linjan yleisöksi esityksiin, joissa käsiteltiin nuorten mielenterveysongelmia sekä sosiaalisia ongelmia. Forum-teatterissa näyttelijät esittävät ennalta treenatun näytelmän, jota sitten aletaan yleisön avustuksella ja ”jokerin” johtamana käsitellä.

Tunnelma esityksessä oli erilainen kuin perinteisessä” neljän seinän illuusion” teatterissa. Lavastus oli minimalistinen ja tarpeisto vähäistä. Tuntui kuin olisi ollut itse osana näytelmää, koska pääsi niin intensiivisesti osallistumaan. Katsoja pysyi kiinnostuneena ja aktiivisena, koska yleisö otettiin esitykseen mukaan. Yleisö sai keskeyttää näytelmän milloin tahtoi ja kysyä henkilöhahmolta mitä vain. Henkilöhahmo saattoi myös joutua ”kuulustelutuoliin”, jossa häntä sai tentata vapaasti. Jännittävintä ehkä kuitenkin oli se, että yleisön edustaja pääsi näyttelemään näytelmään. Yleisön edustaja sai kokeilla, miten hankala tilanne voitaisiin paremmin käsitellä, esimerkiksi masentuneen kaverin kohtaamisessa oli apuna Viherin opiskelija. Oli erikoista osallistua näytelmään, ja oli myös mielenkiintoista kuulla, miten kaverit osallistuivat näytelmän aiheisiin.

Näyttelijäntyö teki meihin suuren vaikutuksen. Näyttelijät pysyivät rooleissaan lähes mahdottomilta tuntuvissa tilanteissa. Yleisö tiukkasi hahmoilta vaikeitakin kysymyksiä, eikä näytelmän illuusio särkynyt, kiitos hyvän näyttelijäntyön ja pohjatyön. Näyttelijäntyö oli mielestämme hyvää, avointa, luontevaa ja uskottavaa. Suuren vaikutuksen meihin teki myös taustatyö, jota oli selvästi tehty paljon. Esityksen teemat masennus, seurustelusuhteet ja seksuaalisuus tulivat esille luontevasti ja uskottavasti. Uskottavuutta lisäsi keskittynyt näyttelijäntyö.

Esitys aiheutti paikoin kuumotusta ja jännitystä siitä, joutuuko itse lavalle. Esitys oli kuitenkin odotettua parempi ja se piti otteessaan loppuun saakka. Harmitti, kun esityksen toista osiota ei ennätetty niin tarkasti käydä läpi. Monen mieleen jäi myös kysymys, miten tämä näytelmä jatkuisi. Augusto Boal on itse sanonut, että forum-teatteri on oikean elämän harjoittelemista. Siksi jäämmekin pohtimaan näytelmän nostattamia tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja vieä pitkäksi aikaa -ja kenties jotain tärkeää jää mieleen versomaan tosielämääkin varten. Kiitokset Työväen Akatemian teatteri-ilmaisun linjan ohjaajalle Risto Ruottuselle ja koko mahtavalle työryhmälle!

Äidinkielen opiskelijat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentisi
Nimi